Езерото Абрахам се намира в провинция Алберта в Канада. Създадено

...
 
Езерото Абрахам се намира в провинция Алберта в Канада. Създадено
Коментари Харесай

Опасните ледени мехурчета на езерото Абрахам – Канада

 

Езерото Абрахам се намира в провинция Алберта в Канада. Създадено е изкуствено през 1972 година с построяването на язовир Бигхорн. Водният басейн е кръстен на Силас Абрахам,  живял там през 19 век.

Освен с красивите си сини води, това изумително езеро е забавно поради това, че съдържа доста гибелен и евентуално избухлив детайл – метан.

Масовото струпване на този газ във водите на Абрахам се дължи най-много на обстоятелството, че то е направено върху сушата, което пък значи, че съществуващата растителност в почвата е почнала да се разлага с течение на времето, освобождавайки метан. Когато езерото замръзва, метанът попада в капан под повърхността на водата под формата на бели балончета, които наподобяват зашеметяващо.

Мехурите се издигат от дъното на езерото и го покриват, създавайки една в действителност красива панорама, която пък притегля доста туристи и фотографи.

През по-топлите месеци метанът се изпарява в атмосферата и тези неповторими балончета не могат да бъдат следени. Работата е там, че този газ има мощен парников резултат и може да бъде доста нездравословен за атмосферата. Вследствие на това доста учени са загрижени за тези „ течове “ на метан (около 8 милиона тона годишно, с цел да бъдем точни и това е единствено от Източно-сибирско море).

 

Заплахата от световното стопляне е доста сериозна в действителност, само че въпреки всичко не можем да не признаем, че Абрахам е едно от най-необикновените изкуствени езера в света, изключително когато хипнотизиращите му мехурчета метан са хванати в ледената си обвивка.

Източник: Dnes.bg

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР